Den rette dagen å stumpe røyken

I mitt innlegg "Kreft er ingen spøk" skrev jeg at jeg skulle slutte å røyke 12 november. På den dagen min pappa ville blitt 73 år. Det skulle være en hyllest til min far. Den perfekte dagen å stumpe røyken. Slik føltes det og det føltes så rett.

Jeg klarte meg i 3 dager, så kom et øyeblikk hvor jeg ble skikkelig stresset og jeg var ikke sen om å finne røyken som lå i skuffen. Det var ingen som stoppet meg. Det skjedde så spontant. Jeg tok den første røyken etter 3 dager røykfri og samvittigheten smøg seg inn i hode mitt. Men da var det gjort. Jeg røyka som aldri før. Makan. Nå måtte jeg finne en ny dag som føltes riktig å stumpe røyken. Ja, det var slik jeg tenkte. Den neste store begivenheten for meg, var nyttårsaften. Så naturlig å tenke - ikke sant?

En dag før jul, lagde et nært familiemedlem en "Røykeslutt-gruppe" på facebook. Motivasjonen var å stumpe røyken 1. nyttsårsdag. For min del startet det klokken 2000 på kvelden 1. nyttårsdag. Vi er nå en liten nær familiegjeng som forsøker time etter time, dag etter dag uten røyken. Gir hverandre motivasjon og trøst dersom det skulle forekomme en sprekk. 

Det skal sies at det IKKE er lett - jeg har gått på en sprekk allerede. Det er verst i øyeblikk hvor jeg er lettere stresset, og de øyeblikkene er det ikke få av.


Min første sprekk på jobb

Jeg tenkte på de som har klart å stumpe røyken som sier at: ha røyken i nærheten, så blir du ikke så frustrert og stresset. Og med de ordene tok jeg med tobakspakka når jeg dro på jobb 2. nyttårsdag. Plutselig ble jeg sint på meg selv fordi jeg hadde tatt med tobakspakka og stoppet på en bensinstasjon og kastet den bestemt nedi søppelbøtten som sto mellom bensintankene. 

Så nærmet vi oss matpausen. Suget etter røyk ble sterkere og sterkere. Jeg heiv med meg to brødskiver, satte meg i bilen og dro å kjøpte en 20 pakning Prince Mild. Røyka desperat to røyk. Makan. 


Velger å skrive om det NÅ

Jeg vet hvorfor jeg ikke har skrevet om røykeslutten tidligere. Jeg var redd for å sprekke, redd for å drite meg ut i offtentligheten som jeg har gjort så mange ganger før på facebook. Jeg har merket hvordan enkelte har ledd av meg som om de vet at jeg ikke klarer det. Mens andre stadig er innom å spør hvordan det går med røykeslutten. Det har vært flaut å skrive: jeg sprakk, jeg klarte det ikke. Jeg har følt meg veldig liten. Samtidig har jeg blitt sint på de eplekjekke menneskene som aldri har røyka og de som har klart å slutte røyke, som stadig minner meg på at det er jo så enkelt. Det er jo bare å bestemme seg. Det handler om viljen osv osv osv

Det er så enkelt å si for de som har klart å kutte røyken og for de som aldri har røyka. 


Å finne den rette datoen

Neste dato for meg som vil bety noe, er pappa sin begravelse 20 januar 2015. Det er 8 dager til. Det er 8 dager for mye å vente. I dag har jeg bestemt meg for at det ikke skal ligge røyk i nærheten. Jeg må kaste den røyken jeg har. Nå gir jeg meg en ny sjansen.


Nei til mer røyk

Det finnes mange grupper og sider på facebook som handler om røykeslutt, men allikevel har jeg startet egen lukket gruppe som heter Nei til mer røyk. En gruppe for de som vil stumpe røyken, men sliter. Et sted vi kan gi hverandre motivasjon, tips og ideer for lettere å stumpe røyken. Det er lov å sprekke og skrive om det. 

Gruppen finner du her!Håper du vil heie på meg uansett om du er røyker eller ikke. Vil stumpe røyken eller ikke. PS: i morgen lørdag 13.1 vil det være en artikkel i rb om røykeslutt etc hvor jeg er med. Jeg er veldig spent på hvordan artikkelen kommer frem.

2 kommentarer

Du er flink som har kommet så langthar ikke engang tenkt en dato jeg!!

Greia er at du må VILLE slutte 100% bestemt. "Bare " 99%, og du sprekker. Så her må du kjenne etter innerst inne og være ærlig mot deg selv.

Kongen hadde helt rett. En journalist spurte ham om det hadde vært vanskelig å slutte og røyke, og kong Harald svarte at det ikke var vanskelig å slutte. Det var vanskelig å bestemme seg for å slutte.

Jeg sluttet brått og brutalt for noen år siden og har ikke hatt en røyk siden. Det var faktisk veldig enkelt, fordi jeg hadde bestemt meg helt. Men også jeg har hatt mine røykestopp før, gjerne ett år i slengen, og begynt igjen. Fordi jeg ikke var helt innstilt på det. :)

Nå tror jeg nok at noen blir mer nikotinavhengig enn andre og derfor kan ha større problemer med å stoppe røykingen. Da er kanskje nikotintyggis en utvei? Og elsigarett? Jeg kunne kjederøyke i ett når jeg var opptatt med arbeid på pcen. Så kunne jeg helt fint la være å røyke hele dagen når det passet seg slik, eller droppe røyk en uke i strekk ved forkjølelser o.l. For ikke skulle jeg påføre meg selv unødvendig mye hosting ved sykdom. Og da var jeg neppe av de mest avhengige selv om jeg røykte en del. Jeg har hatt kollega som begynte å skjelve på hendene etter bare en time uten røyk, så hun ble sendt ut på røykepause ofte. :)

Den siste begravelsen jeg var i, var en som døde av lungekreft pga røyking. Vedkommende var ikke gammel.

Lykke til!

Skriv en ny kommentar